rituelen

Zolang als ik me kan herinneren doe ik aan rituelen als uitingsvorm om bijzondere momenten te markeren; als diep verlangen om vorm te geven, voor heling of om mijn dankbaarheid te tonen in overgave aan alles wat groter is dan mijzelf.

Rituelen geven betekenis, doen stilstaan en verbinden. In elk positief uitgevoerd ritueel wordt je bewust of onbewust met een kanaal van hogere energie verbonden. Het biedt de mogelijkheid om even boven het gewone bestaan uitgetild te worden in een wereld die doordraait om zo gesterkt verder te gaan op het levenspad.

Intuïtief stilstaan bij bijvoorbeeld jaarfeesten en het wisselen van de seizoenen is een natuurlijke manier om jezelf te verbinden met een groter geheel. Vaak geven (oude) rituelen ons extra besef van wat er in de natuur gebeurt en dat wij mensen nog steeds onderdeel uitmaken van Moeder Aarde. Want wat we in het groot om ons heen zien gebeuren, gebeurt bij ons intern ‘natuurlijk’ ook. Alleen zijn we ons daar vaak niet meer van bewust. Totdat we stilstaan bij de symboliek en daar ritueel uiting aan geven.

In Afrika en Azië heb ik vele rituelen mogen meemaken en ik geloof in de kracht, het belang en houvast die rituelen geven in het leven. Van de kleine dagelijkse rituelen voor mezelf tot het begeleiden van grote rituelen (oa. trouw en rouw) laat ik me veelal leiden door mijn gevoel want een ritueel komt uit het hart en niet uit het hoofd!